VNF Fotokonst – “X”
5–16.5.2017

Vernissage 4.5.2017 kl.18.00

Fotostuderandena vid Västra Nylands folkhögskola har traditionellt ställt ut bildserier ur sina slutprojekt på Galleri Zebra i slutet av studieåret. Så även nu. 

Linjen för fotokonst vid Västra Nylands folhögskola har varit verksam sedan 1992. Ända till år 2002 lärde sig studerandena fotografiskt uttryck mest med traditionell mörkrumsteknik. Då startade den digitala inriktningen som utnyttjar mera dator i produktionen. Inriktningarna fungerade parallelt fram till 2010 då de slogs ihop. Alla våra fotostuderande idag får grundfärdigheter såväl i traditionell mörkrumsteknik som i digital behandling av fotografier. Fototekniken är ändå inte studiernas huvudämne – utan visuellt uttryck och kommunikation som möjliggörs av tekniken. Fotograf Markku Nyytäjä har sedan år 1994 arbetat som linjeledare för Fotokonst. Pekka Nikrus arbetar som linjens timlärare.

Dessa bildserier är resultat av studerandenas självständiga slutprojekt. Studerandena har fått välja sitt tema och sätt att arbeta. Lärarna har handlett projekten under arbetets gång och vid behov hjälpt göra val och lösa problem. Alla utställda verk är dock från början till slut studerandenas egna bilder. De har själva planerat, fotograferat, bearbetat, kopierat, skrivit ut och hängt upp sina arbeten till unika och personliga verk.

 

I år heter utställningen “X”. Tecknet X, siffran 10 i romerska tal, hänvisar till antalet studerande som ställer ut men kan också betyda det okända, ett mysterium. Som ett kryss betyder tecknet även en varning för irriterande ämnen. Allt som studerandena nu presenterar är kanske inte helt uppenbart eller lätt att tolka, det kan finnas små mysterier för åskådaren att lösa. Och vi hoppas att en del av verken utmanar och irriterar åskådaren på ett hälsosamt sätt.

 

– Markku Nyytäjä, Pekka Nikrus

Evenemanget på Facebook

Utställningen är öppen 5.5–16.5.2017
ti-fre 12-18, lö 10-14