Ole hyvä Helsinki -projekti on Helsingin kaupunginkanslian hanke, jossa Valokuvataiteen museo on ollut aktiivisena toimijana. Tämä artikkeli tutustuttaa sinut projektiin pintaa syvemmältä. Projekti on oivallinen esimerkki siitä, mitä voidaan saada aikaan kaupunkilaisten yhteistyöllä. Parhaimmillaan tällaiset projektit ovat erityisen voimaannuttavia, sillä niiden kautta tavallisten kaupunkilaisten on mahdollista saada äänensä kuuluviin. Jos projekti ei ole sinulle vielä tuttu, voit lukea tästä artikkelista mistä projektissa on kyse, ketkä ottivat siihen osaa, millainen loppuhuipennus projektilla nähtiin ja mitkä tahot toimivat projektin yhteistyötahoina. Toivomme, että projekti inspiroi sinua syventämään omaa taideosaamistasi ja -tuntemustasi!
Mistä projektissa on kyse?
Ole hyvä Helsinki on projekti, jossa metroasemia on kuvitettu helsinkiläisten ottamilla valokuvilla. Projekti on toteutettu vuosina 2016 sekä 2017. Kyseessä on siis helsinkiläisten yhteinen taidenäyttely, jota varten Helsinki tarjosi kevät-kesällä 2016 käyttöön 200 kappaletta mainostauluja, ja joka myöhemmin laajeni entisestään.
Helsinkiläisten taidetta nähtiin viidellä eri metroasemalla ja niiden kautta kerrottiin erilaisten kaupunginosien erilaisesta tunnelmasta. Syksyn 2017 projekti oli jatkoa edelliselle projektille ja sen kantavana teemana oli empatia. Syksyn projektissa mukaan lähti 10 eri metroasemaa, 200 monipuolista taiteilijaa sekä 400 empatiaa kuvaavaa teosta. Ruoholahden asemalla nähtiin Valokuvataiteen museon toteuttamia kuvia.
Ketkä ottivat osaa?
Vuoden 2016 projektiin otti osaa Suomen valokuvataiteen kesäleiriläisiä. Leiriläiset olivat lapsia. Vuoden 2017 projektiin osallistui ryhmä kaupunkilaisia, joiden ohjaamisesta vastasi valokuvaajana tunnetuksi tullut Meeri Koutaniemi.
Vuoden 2016 projektin työryhmään kuuluivat Valokuvataiteen museon leirinohjaajat Niina Ala-Fossi, Laura Porola sekä Maija Ihalainen. Vuoden 2017 projektin työryhmän ohjaajana toimi Meeri Koutaniemi.
Lopputyö
Vuoden 2016 projektin valokuvat laitettiin esille Ruoholahden sekä Itäkeskuksen metroasemille. Yhteisnäyttely avautui 3. syyskuuta 2016. Vuoden 2017 projektin empatia-teemaiset kuvat asetettiin näytteille Ruoholahden asemalle ja avajaisia vietettiin 2. syyskuuta 2017.
Juuri nyt koronaepidemian ravistellessa Helsinkiä tällaiselle empatiaa ja yhteishenkeä korostavalla projektille voisi taas olla erityistä tilausta.
Yhteistyötahot
HKL, Nuorisoasiainkeskus ja kulttuurikeskus olivat hankkeessa Helsingin kaupunginkanslian tärkeitä yhteistyökumppaneita. Myös jo aiemmin mainittu Suomen valokuvataiteen museo oli projektin aktiivinen toimija.